Thursday, 21 November 2013

Penjagaan Kesihatan Mengikut Sunnah


1.Mandi pagi sebelum subuh atau sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak berkumpul. Kita boleh saksikan orang yang mengamalkan mandi pagi kebanyakan badan mereka tidak gemuk.

2.Rasulullah mengamalkan minum segelas airsejuk(bukan air ais) setiap pagi.. Mujarabnya jauh dari penyakit.

3.Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit kepala atau migrain.Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak di penuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan,

4.Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu, dikuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai di mana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadilah tindakbalas biokimia dimana ianya  boleh merosakkan usus kita.

5.Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli sains telah menjumpai bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. Apakah enzim? Enzim ialah sejenis makanan, tanpanya makanan tidak hadam.

No comments:

Post a Comment